Amióta megjelentek városaink, benne az emberekkel, mindig volt valamilyen igény arra, hogy saját tulajdonunkat meg tudjuk védeni.

Mindenki másképpen próbálja, ám a cél mindig egységes: idegen ne tulajdonítsa el értékeinket, vagyontárgyainkat. Régebben ez inkább igaz volt lábas jószágainkra, vagy a kerti szerszámokra, melyekkel dolgoztak az emberek.

Minden kornak megvan a maga modern kerítés-megfelelője. A modern házak, vagy irodaépületek mostanra sokszor nagy üvegfelületeket foglalnak magukba, ami nagyon impozáns, ugyanakkor megfelelően csalogató is a bűnözők számára, hiszen az üvegen keresztül látni lehet, hogy mit találhatunk odabent.

Természetesen a magántulajdon védelme mindenkit megillet, van azonban egy egyszerűbb módja is annak, hogy valamennyire távol tartsuk értékeinktől a nem kívánt elemeket. Ez pedig a detektívrács.

A detektív rácsok anyaga általában 8 miliméteres köracél, mely megfelelő szilárdságot és vastagságot biztosít az elvágás ellen, külső kezelése pedig galvanikusan horganyzott, így ellenáll az időjárás viszontagságainak is. Önmagában egy ilyen ráccsal felszerelt üzlet-ablak sok tolvajt eleve arra késztet, hogy más célpont után nézzenek, hiszen nem egyszerű átjutni ezen a rácson, s így ha túl sok időbe telne a művelet, egész egyszerűen a legtöbb esetben nem éri meg a kockázatot. Egyszerűbb egy kevésbé védett célpontot nézni.

A detektívrács másik nagy előnye, hogy akár elektronikusan, vagy kézzel is működtethető. Az időjárásnak tökéletesen ellenáll, így megfelelő időszakos karbantartás mellett (a levezetők alkalmankénti zsírzása) akár évtizedekig is használható. Ez az egyszerűsége teszi annyira népszerűvé széles körben elterjedését.

Egy másik – ugyanilyen – jól használható megoldás a sávredőny.

A legtöbb kirakat, garázsajtó, vagy portálüveg elé megfelelő védelmet biztosít. Három különböző kivitelben: tömör, ablakos, vagy perforált. Így minden igénynek meg tud felelni, méretben és súlyban is egyaránt. A sávredőny egy hidegen hengerelt módon készített, tüzihorganyzott felületkezelt, valamint vízszintesen összefűzve szerelt biztonsági eszköz, melyet tetszőleges méretre gyártanak. Többfajta változatuk egymással kombinálható is. (pl. ablakos)

Hasonlóan a detektívrácshoz, lehet garázskapuk, külső ajtók, kirakat ablakok védelmére felhasznált eszköz, mely minimális karbantartási igénnyel rendelkezik, viszont látványra is kellőképpen eltántoríthatja a nem teljesen komoly szándékú betörőket, tolvajokat.

Megtörtént betörés esetén pedig jócskán lassíthatja a további előrenyomulást, így értékes időt nyerhetünk, a rendőrség vagy biztonsági szolgálat értesítésével, vagy a helyszín elhagyásával.

Érdemes egyéni ajánlatot kérni, a méret és az anyagválasztás, valamint a biztonsági rács konkrét típusával kapcsolatban, mivel nagyon sok fajta eszköz áll manapság a rendelkezésünkre, így nyugodtan szabjuk személyre, hogy nekünk mire van pontosan szükségünk.