Mivel az iskolák újranyitottak a 2021–2022-es tanévre, a gyermekek és a serdülők korcsoportja egyértelműen az egyik leginkább érintett a COVID-19-fertőzések terén, mivel esetükben nyilván a legalacsonyabb az oltottsági ráta az Európai Unióban és az Európai Gazdasági Térségben.

Ezért a hatékony közegészségügyi mérséklő intézkedések szigorú betartásának hiányában a koronavírus koncentrált keringésére kell számítani, beleértve akár egy erőteljes hullám kitörését ebben a korosztályban. Tekintettel a nem oltott gyermekek körében fennálló továbbterjedési kockázatra, elengedhetetlen, hogy az oktatási rendszerben magas szintű felkészültség legyen, aminek kardinális része egy hatékony tesztelési módszer alkalmazása.

Mi lehet célravezető az oktatási intézmények védekezési metódusában?

Az iskolabezárások ugyan végső esetben hozzájárulhatnak a SARS-CoV-2 terjedésének mérsékléséhez, de önmagukban nem elegendőek a COVID-19 közösségi átvitelének megakadályozásához a járvány elleni védelmi intézkedések és az oltási lefedettség bővítése nélkül. Fontos, hogy olyan tesztelési stratégiákat dolgozzanak ki oktatási környezetben, amelyek célja a tünetekkel járó esetek időben történő felismerése, hogy biztosítani lehessen az elkülönítést, valamint a kontaktusok nyomon követését és karanténját. Fontos a tanintézmények és a szülők szoros együttműködése. A pozitív esetek azonosítása esetén azonnal tájékoztatni kell az iskolát, és meg kell kezdeni az érintkezések kontrollálását, valamint meg kell fontolni a kapcsolattartók mielőbbi tesztelését, ideális esetben azonnali eredményt garantáló gyorsdiagnosztikai tesztekkel, amik a gyermekek körében is nehézségek nélkül bevethetők.

Létezik a gyerekek számára is ideális tesztelési módszer?

Igen, ráadásul a Carbon Medical webshopjában jelenleg is készleten van, és a 16 óráig leadott rendeléseket másnapra szállítják is munkanapokon. Az Orawell koronavírus antigén nyalókás, egylépéses gyorstesztkészlet az emberi nyálban jelen lévő koronavírus kvalitatív kimutatására szolgál a tünetek megjelenésének első 7 napjában. A nyalókás antigén teszt a SARS-CoV-2 okozta fertőző betegség korai diagnózisában nyújt segítséget. A gyorsteszt használatával 15 perc alatt egyszerűen, a nyálból kimutatható, hogy a koronavírus-fertőzés aktuálisan fennáll-e a szervezetben. Az érzékenység és specificitás összesen 98,21 százalékos, és mindenféle kellemetlen velejáró nélkül használható, így tökéletesen optimális a tanintézményi járvány elleni védekezés terén.